HOME - Nieuws

‘Niemand staat los van een netwerk’

Bestuurder behandeling en begeleiding Walter Laurijssen richtte Pro6 13 jaar geleden op met collega Els. Zij misten als hulpverleners een onmisbare component in het werkveld en besloten zelf het initiatief te nemen met de oprichting van Pro6.

“Waar is het gezin? Je kunt heel veel investeren in een jongere, maar als die zich vervolgens ontwikkelt en z’n omgeving niet, valt hij makkelijker terug in zijn oude gedrag. Hij komt namelijk ooit weer thuis, in zijn netwerk.”

Veilig netwerk
“Niemand staat los van een netwerk. Of je dat nu wilt of niet. Sterker nog, vaak ontstaan de problemen in het netwerk of worden ze daardoor versterkt. Huiselijk en seksueel geweld en scheidingen leiden tot een gevoel van onveiligheid, tot trauma’s, frustratie en verdriet. De eerste stap is een netwerk opbouwen waarin het kind zich veilig voelt. Daarnaast pakken we het probleem waarmee het kind is aangemeld aan.”

“De systemische aanpak begint al bij de aanmelding. We krijgen vaak een individuele hulpvraag voor het kind, maar zijn benieuwd naar de hulpvraag voor het hele gezin. Wat is het probleem van het gezin? Neem als voorbeeld een kind dat opstandig en druk gedrag vertoont, waarmee het volgens de ouders voor overlast zorgt. Waarom is dat zo? Wat zit daaronder? Is dit een kind met individuele problematiek of voelt het kind zich bijvoorbeeld niet gehoord of gezien?”

Ouders
“Pro6 maakt de systemen, dynamieken en patronen zichtbaar. We betrekken vooral ouders, maar gaan ook in gesprek met de mentor op school of de trainer van de voetbalclub als die tot het systeem behoort. We maken ouders bewust van het feit dat alles wat ze doen, effect heeft op het kind. We zorgen voor verbinding binnen het gezin. Het kind wil gehoord en gezien worden, zeker door de mensen die hem of haar het dierbaarst zijn: de ouders. Als dat niet gebeurt, levert dat frustraties op.”

“Niet alle ouders willen ook aan zichzelf werken. Als dat na het kennismakingsgesprek nog niet zo is, geven we de casus terug aan de verwijzer.”

Systemisch samenwerken
“Gemeenten nemen systemisch werken steeds vaker op als verplichting in hun beleid. Niet alleen in de hulpverlening, maar ook tussen de organisaties in een netwerk. Denk aan een samenwerking tussen Pro6, school, collega-hulpverleners, de huisarts en het voorliggend veld zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en een wijkteam. Net zoals wij een kind niet los zien van zijn of haar systeem, staan wij als organisaties die met het kind werken ook niet los van elkaar. We zullen elkaar in de toekomst steeds meer opzoeken en gaan samenwerken. Ook dat past goed bij de visie van Pro6.”

Verbindingen Pro6
“Binnen Pro6 leggen wij ook verbindingen. We verbinden mensen, zorgen voor een veilig en fijn werkklimaat. Dat vind ik zo leuk aan mijn werk. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe interventies, zoals VIER. We kijken wat de hulpverlening mist en gaan daarmee aan de slag.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

‘Niemand staat los van een netwerk’