“Ik vind het heel belangrijk dat het goed gaat met het kind en dat het kind ontwikkelingskansen krijgt.” Het is een uitspraak die Veronica Smits meermaals herhaalt in het interview. We spreken haar omdat ze twee interessante functies invult: ze is kinderrechter én voorzitter van de Raad van Commissarissen van Pro6.
Veronica zit in de raad met ondernemer Leon Hablé en Wil van Leijsen, die franchisenemer van een zorgorganisatie is. Beide mannen hebben veel financiële en bedrijfskundige kennis in huis. Voor Veronica enorm fijn. “Want ik heb daar juist weinig kennis van. Ik behandel in mijn werk als kinderrechter ook weinig zaken die over financiële onderwerpen gaan. Alleen soms zaken die over kinderalimentatie gaan. Het gaat mij om het kind, minder om het geld.”
Ze begrijpt vanzelfsprekend wel de rol die geld kan spelen. Zo moet de financiële huishouding op orde zijn om een bv als Pro6 goed te laten draaien. Veronica is voorzitter van de eerste Raad van Commissarissen van Pro6, die drie jaar geleden opgericht werd. “Voor een zorgbv, zoals Pro6, is een interne toezichthouder als een RvC een verplichting. Daarnaast vinden Els en Walter het ook echt fijn om van onze externe deskundigheid te kunnen profiteren. Wij sparren met hen, zijn een klankbord en kijken over hun schouders mee. Daarnaast houden wij toezicht op het bestuur. We kunnen hen een spiegel voorhouden en indringende vragen stellen, juist vanwege die afstand.”
Als jurist is Veronica altijd op afstand betrokken geweest bij ingewikkelde gezinssituaties, waarin kinderen vaak klem zitten. Zij was eerder onder meer werkzaam als advocaat, universitair docent jeugdrecht, medewerker bij een gecertificeerde instelling die kinderbeschermingsmaatregelen uitvoert en in een jeugdgevangenis.
Juridisch kader
Veronica vindt de hulpverlening die Pro6 biedt heel waardevol. “Ze zijn heel laagdrempelig, gaan naar de gezinnen toe en zijn goed te bereiken. Dat is erg fijn voor mensen die een probleem in hun gezin hebben. Ik merk dat bij Pro6 heel enthousiaste experts werken. Professionals die echt deskundig zijn op hun terrein. Ze zijn bevlogen vanuit hun idealisme. Ik geef regelmatig trainingen over het juridisch kader bij Pro6 en voel die motivatie dan ook. De deelnemers willen echt alles weten om het beste te kunnen doen voor kinderen en gezinnen.”
Het is noodzakelijk voor Pro6 om op de hoogte te zijn van de juridische kaders van hun werk. “De hulpverleners kozen voor een studie social work en gingen in de jeugdzorg werken vanuit hun motivatie voor de inhoud, maar je krijgt er een studie hbo rechten bij. Je moet alles weten over het juridisch kader waarin je jezelf bevindt. Mag een cliënt een dossier inzien? Welke informatie mag ik delen met anderen? Hoe schrijf je een verslag voor de rechtbank? Die vragen moet je kunnen beantwoorden.”
Stabiele groei Pro6
Pro6 groeit hard. Veronica en de twee andere commissarissen houden de stabiliteit van de organisatie in de gaten, alsmede de continuïteit en kwaliteit van de zorgverlening. “Daar praten we met Els en Walter over. Het is mooi om te zien dat Pro6 niet alleen in kwantiteit is gegroeid, maar ook in kwaliteit. Ze zijn geprofessionaliseerd, onder meer op gebieden als financiën en organisatie. Zo hebben ze inmiddels een cliëntenraad. Daarnaast is het knap om te zien dat ze toch korte lijnen blijven houden, naar collega’s en cliënten toe. Pro6 blijft ook verder kijken. Het is een betrouwbare samenwerkingspartner voor bijvoorbeeld gemeenten en andere professionele zorgaanbieders. Pro6 biedt echt een meerwaarde in de keten.”
Kinderrechter
Veronica is inmiddels 67 jaar en mag met pensioen, maar gaat nog vol motivatie door in haar werk als kinderrechter. De liefde voor kinderen speelt daarin een grote rol. “Als het niet goed gaat thuis, vrijwillige hulpverlening niet werkt of ouders er samen niet uitkomen bij een scheiding, dan gaan ze naar de rechtbank. Ik moet bijvoorbeeld beslissen of een gezin verplichte hulpverlening nodig heeft, een kind uit huis geplaatst moet worden of over de omgangsregelingen na een conflictscheiding.” Ze doet vanwege haar rol in de Raad van Commissarissen vanzelfsprekend nooit zaken waarin Pro6 een van de hulpverleners is geweest. Gelukkig komt dit ook zelden voor.
Veronica zoekt altijd naar de oplossing die in het belang van het kind is. “Daarom ga ik vaak in gesprek met inhoudelijke deskundigen voor extra informatie. Orthopedagogen en maatschappelijk werkers bijvoorbeeld.” Het liefst heeft Veronica dat ouders er samen uitkomen en dat bespreekt ze ook op de zitting. “Dat houd ik ze voor: anders zijn jullie afhankelijk van mijn beslissing.” Mediation kan goed werken.
Foto van het kind
Ze begint in haar zaken altijd met een gesprek met de ouders. “Niet met de advocaten; zij komen daarna aan de beurt. Ik wil namelijk dat de ouders elkaar leren begrijpen. Ze blijven voor altijd verbonden aan elkaar, als ouders van het kind. Ze zitten vaak in de vechtmodus, maar dat is niet in het belang van het kind. Ik zou het liefst een foto van het kind op mijn tafel hebben staan, naar de ouders toe. Ook lees ik weleens stukken voor uit een brief van Villa Pinedo, een stichting voor en door kinderen van gescheiden ouders. In die brief vertellen kinderen wat ze van hun ouders verlangen.”
Veronica praat vaak met de kinderen voor een rechtszaak. “Als ze 12 jaar of ouder zijn, mogen ze er officieel ook iets van vinden. Ze nemen geen beslissingen, maar ik wil wel graag hun kant van het verhaal horen. Ik heb ook een proefschrift geschreven over de participatie van kinderen in de rechtspraak. Zij moeten echt de ruimte krijgen om van zich te laten horen. Dat vind ik heel belangrijk.” Ook schrijft Veronica brieven aan de kinderen waarin zij de uitspraak vertelt en uitlegt in kindvriendelijke woorden. Zij beslist namelijk niet altijd wat het kind graag wil en dat wil zij dan graag goed uitleggen.