HOME - Nieuws

De ontwikkeling van het jonge kindje is zó kwetsbaar

Gezinsbehandelaar Ingrid van Dongen werkt inmiddels al 40 jaar in de jeugdhulpverlening. Ze zette met collega Mariël Rosmalen de module sensitief ouderschap op, omdat ze merkt, voelt en ziet hoe kwetsbaar de ontwikkeling van het jonge kind is. En hoe belangrijk de rol van de ouder daarin is.

“7,5 jaar geleden solliciteerde ik bij Pro6. Ik werkte daarvoor 30 jaar bij GGz Breburg. Daar was ik al veel bezig met jonge kinderen. De ontwikkeling van die groep is zo kwetsbaar. Als ouders emotioneel minder beschikbaar zijn, omdat ze bijvoorbeeld zelf veel stress hebben, dan heeft het kindje daar last van. Kinderen hebben verbinding nodig, het gevoel: ik kan op jou terugvallen. Dat heeft invloed op hoe makkelijk ze later relaties aangaan en met stress omgaan.”

“Daarom zetten collega Mariël en ik de module sensitief ouderschap op. We kijken daarin heel erg naar het relationele vlak. Zit de moeder bijvoorbeeld tijdens het geven van borstvoeding op haar telefoon? Zonde! Het is niet meteen schadelijk, maar je verliest wel een kans om met je volle aandacht aanwezig te zijn bij zo’n intiem moment. Om verbinding te maken. En maak je verbinding, dan pik je ook eerder de non-verbale signalen op. Dan ben je sensitief. En dat voelt het kindje.”

“We zoeken samen met de ouders naar de oorzaken achter het gedrag. Waarom wordt het kindje boos? Waarom eet het kindje niet? Het zijn soms heel hardnekkige problemen, waar ouders wanhopig van worden. Het kan alleen al helpen om samen met hen videobeelden terug te kijken. We nemen allerlei alledaagse activiteiten op, van het spelen van een spelletje tot het naar bed brengen. Daar worden al veel gedragingen van het systeem door inzichtelijk. Het zit ‘m vaak in de details.”

Ambulant werken
“Een van de redenen om bij Pro6 te solliciteren, was de ambulante werkwijze. Het geeft zoveel extra’s als je bij iemand thuiskomt. Een psycholoog zei eens tegen mij dat ik in twee huisbezoeken meer zie dan zij in een half jaar in haar kamer. Wij maken dankzij onze werkwijze de dagelijkse praktijk waarin mensen leven mee. Je kunt tegen de ouders van een kind met ADHD wel zeggen dat structuur en voorspelbaarheid belangrijk zijn, maar hoe pas je dat toe binnen de thuissituatie?”

“Zo kwam ik ooit over de vloer bij een boerengezin. Iedereen liep daar continu in en uit. Daar werd ik al onrustig van, laat staan hoe dat voor een kindje met ADHD moet zijn. We gingen samen op zoek naar een passende structuur die werkt voor hun gezin.”

Levens- en werkervaring
“Mijn werkervaring helpt me, maar zeker ook mijn levenservaring. Ik heb zelf kinderen. Die zijn inmiddels volwassen en ik maakte met hen dus alle stadia mee. Daarnaast ben ik zelf ook gescheiden. Voor sommige ouders is het fijn om herkenning en erkenning te voelen. Dat ze voelen dat jij zelf ook hebt ervaren hoe lastig een scheiding is en hoe moeilijk het opvoeden in bepaalde fases kan zijn.”

“Ik heb beter leren relativeren, maar het blijft een pittige job. Daarom is het fijn om z’n warm team te hebben. Een team waarin je kunt ventileren. We zijn enorm hard gegroeid, maar toch lukt het Els en Walter nog steeds om mensen aan te nemen die binnen het team passen. Dat vind ik heel knap.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

De ontwikkeling van het jonge kindje is zó kwetsbaar