Pro6-gezinsbehandelaar en kindbehartiger Renate Kruithof heeft een bijzondere achtergrond. Ze zat namelijk eerst 13 jaar in het leger, voor ze in de jeugdzorg terechtkwam. “Daar profiteer ik nog iedere dag van.”
“Ik was 17 en kwam van de middelbare school. Waar anderen gingen reizen, trok het leger mij. Ik ging bij de landmacht, deed de algemene militaire opleiding en kwam uiteindelijk via interne medische opleidingen op de geneeskundige dienst van de commando’s terecht. Ik ging mee op missies, was een van de eerste Nederlanders in Afghanistan en werkte in Afrika en Amerika. Ik verrichte van eerstelijnszorg tot traumahulp als onderdeel van het medisch team. Daarnaast was ik als ambulancechauffeur aanwezig bij de commando-opleidingen.”
Overstap naar jeugdzorg
“Ik wist dat ik niet de rest van mijn leven in het leger wilde blijven. Ik koos voor een opleiding Sociaal Pedagogisch Werk. De jeugdzorg trok me altijd al, om de jeugd te helpen bij alles wat ze tegenkomen in hun leven.”
“Ik kwam na mijn opleiding eerst in de gesloten jeugdzorg terecht en werd vervolgens coördinator van een open groep. Die werd echter na een half jaar al wegbezuinigd. Ik wilde zelf graag meer aan de voorkant gaan werken. Niet pas betrokken worden als jongeren al uit huis zijn geplaatst, maar bij de mensen thuis het verschil maken. Je kunt een kind op zo’n groep wel helpen, maar in hun systeem maak je het verschil. Als ouders normaal met elkaar communiceren en omgaan, dan gaat het met kind ook beter. Het leek me interessant om met ouders te sparren en mijn eigen levenservaring in te zetten.”
Systemisch werken bij Pro6
“Ik ging me oriënteren op het werkveld. Ik was op zoek naar een organisatie voor systemisch en ambulant werk. Ik voelde bij Pro6 direct een klik. Ik kon mezelf zijn in mijn werk, met vrijheid mijn casussen aanvliegen en zag veel professionaliteit en ervaring in de organisatie. De collega’s leken uit hetzelfde hout gesneden als ikzelf: hard werkend, loyaal aan de werkgever, met de nodige empathie, maar zonder te pamperen.”
“Ik werk nu ruim anderhalf jaar bij Pro6. Het is in sneltreinvaart gegaan. Ik heb ontzettend veel geleerd, over bijvoorbeeld verslaglegging aan de rechtbank, complexe scheidingen, opvoeding, systemisch werken en de diverse benaderingen die je kunt inzetten. Ik krijg dagelijks bevestigd wat ik al vermoedde: met systemisch werken kom je echt verder. Je kunt nog zoveel goede adviezen geven aan een ouder, maar als zijn of haar systeem dat weer onderuithaalt, kom je niet verder.”
“Je behandelt iemand, daaromheen heb je hooligans of supporters. Supporters helpen je verder, door je toe te juichen. Hooligans staan alleen maar te schelden en met spullen te gooien. Laat mij maar eens met dat familielid praten, als die vader of moeder constant zwartmaakt. Dan kan ik uitleggen waarom dat niet helpend is. Ik betrek school, wanneer het kind daar moeilijk heeft. Ik ga op zoek naar een vertrouwenspersoon in de omgeving. Bijvoorbeeld een buurvrouw met wie moeder goed contact heeft. Want als ik weg ben, wie kan ze dan bellen voor een luisterend oor? En hoe reageert diegene?”
Profiteren van leger
“Ik profiteer in dit werk nog iedere dag van mijn ervaring in het leger. Ik ben flexibel, heb mensenkennis opgedaan en kan omgaan met kritiek. Het is natuurlijk mooi als ouders na de behandeling op een positieve en betere manier met elkaar en met hun kind omgaan, maar het gebeurt ook regelmatig dat het om diverse redenen niet lukt en ze de tools en inzichten niet kunnen toepassen. Dat koppel ik dan ook terug. Je komt dan dicht bij hun gevoel en pijn en kunt een kritische reactie verwachten. Ik kan dat wel relativeren, omdat ik altijd vanuit het belang van het kind of de kinderen handel.”
“Naast gezinsbehandelaar ben ik sinds kort ook officieel kindbehartiger. Ik heb via Pro6 de opleiding mogen doen. Ik wilde me graag in het jongere kind verdiepen. In de opleiding leerde ik van alles over onder meer hun ontwikkeling, manieren van hechting, de rechten van het kind en welke tools je kunt inzetten om in het gevoel of het hoofd van een kind te komen. Je mag als kindbehartiger de stem van het kind vertolken in een behoorlijk pittig proces. Dat is belangrijk: die stem mag niet vergeten worden.”
Zacht en pittig
“Ik vind de combinatie tussen het werken als kindbehartiger en gezinsbehandelaar heel mooi. In het contact met kinderen ben je zachter en voorzichtiger, bij de ouders ben je anders in de communicatie: de verantwoordelijkheid van hen ligt hierin centraal.”