Gezinsbehandelaar Desirée van Esch kan zich geen toekomst zonder systemische werkwijze voorstellen. Ze ziet het effect op de cliënten, op de korte en lange termijn. Inmiddels probeert ze iedereen met wie ze samenwerkt mee te nemen in haar enthousiasme.
“Inmiddels tien jaar geleden rondde ik mijn opleiding maatschappelijke zorg af. Ik werkte eerst in groepsverband en later als ambulant hulpverlener in de jeugdhulp. Ik vind het mooie aan werken in de jeugdhulp dat je echt het tij kunt keren.”
“Ik werkte weleens met Pro6 samen bij mijn vorige werkgever. Toen die laatste failliet ging, trok ik de stoute schoenen aan en klom samen met een paar collega’s in de telefoon. De ontvangst bij Pro6 was heel warm. Het is een platte organisatie, zonder hiërarchische sfeer. Als je ergens tegenaan loopt, kun je vandaag nog bij de werkgever terecht.”
“De werkdruk in de jeugdhulp is hoog, wachtlijsten zitten vol en gemeenten willen door, maar toch heb ik die druk nog geen moment ervaren bij Pro6. Daar is de werkbegeleiding belangrijk in. In het begin heb je twee keer per maand een gesprek met de werkbegeleiders, later eenmaal. Ze kijken met je mee, ook naar je afspraken en je kunt ventileren over het werk. Wat ook helpt, is dat Pro6 niet bezig is met altijd maar meer, maar goed kijkt of we de kwaliteit kunnen blijven bieden.”
Systemisch tot de kern
“Nadat ik mijn hbo-diploma en SKJ-registratie haalde, heb ik twee jaar geleden ook mijn opleiding tot Systeemtherapeutisch werker afgerond. Ik vind de systemische werkwijze mega-interessant, omdat een probleem nooit op zichzelf staat. Het staat altijd in verbinding met andere personen en problematieken. Door systemisch te werken kijk je vanuit verschillende ooghoeken naar het probleem. Pas je die werkwijze niet toe, dan ben je vooral symptomen aan het bestrijden en kom je niet echt tot de kern. Ik werk daardoor echt doelgerichter. Het is mijn persoonlijke missie om iedereen die ik in het werkveld tegenkom, mee te nemen in het gedachtengoed van het systemisch werken.”
“Iets belangrijks wat ik in die opleiding leerde, was het bereiken van ouders in de behandeling. Tijdens de opleiding deden we veel rollenspellen. Die waren behoorlijk echt, tot huilende acteurs aan toe. Het hielp heel erg om ook eens op de stoel van de ouders te zitten. Daardoor kan ik hen nu beter meenemen in wat we doen en waarom. Ik vind het heel belangrijk dat zij de patronen zien, dat zij snappen waardoor een probleem ontstaat. Als zij het snappen, dan is de kans dat je een terugval voorkomt groter. Je kunt hen vervolgens ook laten zien welke alternatieven er zijn.”
VIER in Den Bosch
“Ik ben voornamelijk aangenomen als gezinsbehandelaar voor VIER in de regio Den Bosch. Verbinding In Elke Relatie is een intensieve behandeling voor kinderen met problemen van tussen de 4 en 18 jaar, waarbij de behandelaar ambulant en systemisch werkt, meerdere keren per week langskomt, goed bereikbaar is en lange nazorg biedt. We werken heel gestructureerd, met verschillende methodieken die aan het systeem laten zien welke factoren invloed hebben. Dat helpt heel erg om het ouders te laten snappen.”
“We tekenen bijvoorbeeld midden op een groot vel het probleemgedrag, denk aan Pietje die niet naar school gaat. Dan kijken we vanuit verschillende hoeken naar al die factoren. Wat doet het kind, wat zit er in het kind, wat is de kindeigenproblematiek? Wat is de rol van de school? Wat voor invloed heeft de omgeving? En wat doen ouders, bijvoorbeeld onvoldoende grenzen stellen of niet stilstaan bij wat in henzelf en het kind omgaat. Dit kan confronterend zijn, maar het is ook heel helpend om inzicht te geven.”
“In een andere interventie gaan we voor bepaalde situaties stap voor stap in kaart brengen hoe ieder zich voelt. Zo krijg je goed inzichtelijk waarom het op sommige momenten bijvoorbeeld botst en op andere momenten juist goed gaat.”Grote en kleine stappen
“Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe je een gezin kunt helpen. Dat je binnenkomt en het een puinhoop is, maar ze een paar maanden later al wat meer de regie kunnen pakken over hun hele leven. Het geeft energie om een gezin te zien groeien. Daar doe ik het voor.”