HOME - Nieuws

‘Met VIER komen we dankzij een intensieve behandeling echt tot de kern’

Uitdagende casussen, een intensieve behandelmethode en nog volop ruimte om die verder te ontwikkelen. De vacature van VIER behandelaar trok Amanda van Dongen tweeënhalf jaar geleden naar Pro6. Ze ervaart de impact die VIER maakt en ziet tegelijkertijd nog ontwikkelmogelijkheden.

“Ik koos na mijn studie maatschappelijk werk en dienstverlening, wat nu social work heet, direct voor een uitdagende richting. Ik wist al dat ik in de jeugdzorg wilde werken, omdat het me veel voldoening gaf. Ik werd gezinsvoogd. Ik zou die route niet iedereen aanraden, maar ik voelde dat ik die uitdaging nodig had om het werk interessant te houden.”

“Ik ben trouw aan mijn werkgever, maar heb binnen mijn werk wel afwisseling nodig. Bij  Jeugdbescherming Brabant en later bij Veilig Thuis heb ik veel verschillende dingen gedaan. Van regievoerder tot het opzetten van een team voor recidiverend huiselijk geweld. Ik werkte later ook nog als coördinator seksueel geweld en kreeg scholing in zorgmanagement. Ik merkte dat ik het heel leuk vond om een team aan te sturen en met collega’s bezig te zijn om de zorg zo goed mogelijk in te richten. Mijn werk was steeds inhoudelijk, maar op een andere manier dan puur uitvoerend. Alleen voelde ik in die tijd dat de strategische en bestuurlijke kanten niks voor mij waren.”

VIER
“Pro6 zocht tweeënhalf jaar geleden een behandelaar VIER. Dat sprak me heel erg aan. Het was een team in ontwikkeling, waar ik mijn steentje aan bij kon dragen, maar wel vanuit de uitvoering. De complexe doelgroep trok ook mijn interesse.”

“Bij VIER helpen wij erg complexe gezinnen, waar vaak multiproblematiek speelt. Ze lopen vast in de opvoeding. Het gezin wordt aangemeld vanwege het gedrag van het kind, maar daar zit vaak veel onder. Ouders hebben daarnaast meestal hun eigen problematiek en de onderlinge relaties lopen ook niet lekker. Soms gaat het om huiselijk geweld of echtscheidingsproblematiek. Deze gezinnen hebben meestal al een grote geschiedenis in de hulpverlening.”

“We nemen vooraf veel tijd om alles goed te analyseren. Wat is de kern van de problemen? We blijven weg van de symptomen, van wat we zien. Als je aan de kern werkt, werk je indirect ook aan het probleemgedrag. Als je alleen aan het voorliggend gedrag, aan de symptomen, werkt, dan komen de problemen uiteindelijk weer terug.”

Intensieve behandeling
“We maken het verschil door de intensiviteit. We komen een half jaar lang twee tot drie keer per week bij het gezin. Daarna krijgen ze nog drie maanden nazorg. We hebben oog voor ieder gezinslid en voor de onderlinge dynamieken en patronen. Het gezin krijgt handvatten om beter met het probleemgedrag om te gaan. Meestal werk ik als gezinsbehandelaar vooral met de ouders en krijgt het kind een eigen behandelaar, begeleider of behartiger. Afhankelijk van wat voor dat gezin werkt.”

“Daarnaast hebben we een bereikbaarheidsdienst. Cliënten kunnen ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken om mee te denken. Als ze in de avond of in het weekend vastlopen en niet weten hoe ze onze handvatten in moeten zetten, kunnen ze ons bellen. We denken dan op afstand mee. Alleen het gegeven dat die mogelijkheid er is, werkt voor veel gezinnen al heel geruststellend.”

Ruime voldoende
“We hebben veel geleerd in de afgelopen jaren. Onderzoeksorganisatie Praktikon deed onderzoek naar VIER en naar de ontwikkelmogelijkheden. Daarnaast hebben we zelf regelmatig intervisies waarbij we sparren over VIER, de werkwijze en de casussen.  Zo leggen we nu vooraf beter aan gezinnen uit hoe intensief het traject is, daarnaast hebben we van de zes maanden een richtlijn gemaakt. Als een gezin meer nodig heeft, dan kan dat.”

“Over het algemeen worden we goed beoordeeld. Je moet realistisch zijn. Binnen deze gezinnen spelen veel problemen. Die heb je na een half jaar niet volledig opgelost. Je gaat niet ineens van een 0 naar een 10. Maar ze moeten wel goed op weg zijn, een ruime voldoende scoren. We brengen ze naar een punt, waar ze met laagdrempelige hulpverlening verder kunnen.”

Officiële erkenning NJi
“Ik vind zelf de complexiteit en het systemisch werken erg interessant en uitdagend in mijn huidige werk. Daarnaast is Pro6 een heel fijne organisatie, met veel onderlinge betrokkenheid en waardering voor elkaar. De sfeer is gemoedelijk. Doordat Pro6 niet heel groot is, gaan veranderingen sneller. Dat vind ik fijn. Daarnaast werken bij ons allemaal collega’s met heel veel ervaring. We vullen elkaar daarin heel mooi aan.”

“Ik start morgen met een opleiding tot systeemtherapeutisch werker. Dat zie ik echt als verdieping van wat ik al geleerd heb. Daarnaast merk ik dat de vraag naar VIER groeit en leren we nog iedere dag bij. We kunnen de behandeling nog optimaler maken. We hopen dit jaar ook een officiële erkenning van het Nederlandse Jeugdinstituut (NJi) te krijgen voor VIER. Daarmee krijgen we wat wij al zien en ervaren nog eens bevestigd. Dat zou heel mooi zijn.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

‘Met VIER komen we dankzij een intensieve behandeling echt tot de kern’