Wat als ouders vastlopen in de vroege ontwikkeling van hun kind?
Gz-psycholoog en systeemtherapeut Mariël Rosmalen zette samen met collega Ingrid van Dongen de module sensitief ouderschap op binnen Pro6. ‘Zo kunnen wij scheefgroei minimaliseren of voorkomen.‘
“Als een verwijzer risico’s ziet op scheefgroei in de ouder-kindrelatie, dan is de module sensitief ouderschap van Pro6 passend om in te zetten. Deze ouders kunnen bijvoorbeeld door problemen met stressregulatie minder sensitief en responsief zijn, zich minder goed verplaatsen in het kind. We willen voorkomen dat hierdoor problemen ontstaan in de ontwikkeling.
We behandelen niet de psychische klachten van een ouder, maar onderzoeken wel hoe die de relatie met het kind beïnvloeden. Onze aanpak is breed. We kijken onder meer intergenerationeel, naar de eigen jeugd van de ouders. Naar hun trauma’s en wat die voor impact hebben op hun ouder-kindrelatie. Hoe zorgen zij voor zichzelf, voor de baby en hoe kunnen ze de rol van partner naast die van ouder invullen? Kunnen zij zich goede verplaatsen in het kindje? Als dat lukt, kunnen ze zich namelijk ook beter afstemmen op de behoeften van hun kind.
Video-interactiebegeleiding
We werken outreachend, komen bij de mensen thuis. Dat maakt ons echt onderscheidend. Het is sowieso de werkwijze van Pro6: in de eigen omgeving van het gezin. Daar haal je veel extra informatie uit. We gebruiken onder meer video-interactiebegeleiding. We bestuderen videobeelden en blikken met de ouders terug op bepaalde situaties. Daar kunnen zij van leren.
We richten ons bewust op jonge kinderen. In die fase gebeurt zo veel. Als je vroeg inspeelt op problemen, kun je ernstiger voorkomen. Het is voor ouders een heel spannende periode. Ze kunnen erg onzeker zijn. Het is heel fijn dat wij dan een stukje met hen mee kunnen lopen. Je bent echt van toegevoegde waarde. Je versterkt ouders in hun ouderschap. Dat maakt dit werk zo dankbaar.
Pro6
Ik werk inmiddels ruim twee jaar bij Pro6. Ik ben opgeleid als gz-psycholoog en volgde daarna nog een studie tot systeemtherapeut. Ik zocht een baan in de buurt van Breda. De diversiteit binnen Pro6 trok me aan. Ik ben eindverantwoordelijke voor een heleboel trajecten als regiebehandelaar, houd me bezig met diagnostiek, geef individuele therapie en systeemtherapie. Daarnaast zette ik dus sensitief ouderschap op met Ingrid.
Je mag bij Pro6 echt meedenken over het beleid. Als ik een idee opper, dan nemen de leidinggevenden dat serieus. Daarnaast is het een ontzettend warm en gezellig team. We lachen veel, hebben veel verbinding met elkaar en zijn een hechte club. Dat maakt ons uniek. Vorige week hadden we bijvoorbeeld een borrel. Als je dan ziet hoe betrokken iedereen dan bij elkaar is, dat is echt bijzonder. Mensen die bijvoorbeeld hun diploma halen, worden echt even in het zonnetje gezet. Het klinkt misschien klef, maar ik heb zo’n warm bad nog nooit meegemaakt.
Systeemtherapeut
De opleiding tot systeemtherapie heeft me veel gebracht. Ik vind dat je klachten niet individueel kunt belichten. Een kind leeft altijd in een context. Je bent niet alleen op de wereld. Of je nu onderdeel uitmaakt van een schoolsysteem, een sportclub, of een gezin: je hebt altijd een relatie met een ander. Je hebt natuurlijk altijd kindkenmerken, maar hoe uit dat zich in de context? Daarnaast vind ik het heel interessant om te onderzoeken welk verhaal het gezin vertelt. En welke rol heeft het kind daarin? Ik kan niet anders meer, dan systemisch kijken.
Het uitpluizen met een gezin, met ouders, met het kind, waarom dingen gaan zoals ze gaan, dat vind ik heel erg leuk. Ik mag met mensen meelopen in een heel kwetsbaar stuk van hun leven. Het gaat over hun eigen zijn en dat van hun gezin. Daarnaast vind ik de diversiteit interessant. Het werk is iedere keer weer anders.”