HOME - Nieuws

Paul is de voorzitter van de cliëntenraad: ‘Pro6 heeft echt een belangrijke functie’

Pro6 heeft inmiddels alweer een paar jaar een cliëntenraad. Dit is een onafhankelijk orgaan, waarin ervaringsdeskundigen zitten. Zij overleggen met Pro6 en hebben contact met cliënten.

Het is voor Pro6 heel waardevol om input te krijgen vanuit cliënten. Om de organisatie, de werkwijze en aanpak te blijven optimaliseren. Paul Steijaert is de voorzitter van de cliëntenraad. “Ik werd door Pro6 benaderd als oud-cliënt. We zijn een onafhankelijke raad, met nu drie leden. We zijn nog op zoek naar extra krachten.”

Belschema
Paul ziet een belangrijke rol voor Pro6 in de maatschappij. “Ik ben zelf heel goed geholpen. Ik vind Pro6 een fijne organisatie: professioneel, met een goede dienstverlening en echt een belangrijke functie in de samenleving. Het heeft impact op de hele maatschappij als een kind zich niet goed kan ontwikkelen door problemen thuis.”

De cliëntenraad overlegt vier keer per jaar met Pro6. Paul en zijn twee collega’s dienen als klankbord, geven hun mening over de gang van zaken, over bijvoorbeeld begrotingen en plannen als een verhuizing. “Daarnaast is het aan ons om informatie in te winnen bij cliënten. Sinds begin dit jaar hebben we een belschema opgezet, met een aantal vragen die we aan cliënten stellen na hun behandeling. We willen onder meer weten of de doelen van de cliënten zijn bereikt en of zij nog verbeterpunten hebben.”

Cliënt staat centraal
De rode lijn is erg positief. “Mensen zijn heel tevreden. Ze noemen onder meer de goede communicatie, het met respect behandeld worden, behalen van hun doelen en bewerkstelligen van een verbetering in hun leven als pluspunten. Ze voelen dat ze als cliënt echt centraal staan bij Pro6. Ze hebben autonomie en mogen zelf meedenken over wat ze doen en hoe ze dat doen. Ze worden betrokken bij het hele proces. Cliënten voelen zich echt gehoord.” De bevindingen bespreekt de cliëntenraad elk kwartaal in geanonimiseerde vorm met Pro6.

Paul is ervan overtuigd dat het helpt dat hij zelf ervaringsdeskundige is. “Ik weet wat er gebeurt en waar mensen tegenaan kunnen lopen. Het is denk ik best lastig om deze rol in te vullen, als je dat proces zelf niet hebt ervaren.”

Doorbraak
Het is een vrijwilligersfunctie. Paul zet zich hiervoor in, omdat het hem positieve energie geeft. “Ik vind contact met mensen leuk en ze zijn over het algemeen ook echt positief over Pro6. Ze zijn goed geholpen en er is iets doorbroken in de thuissituatie. Het is fijn om dat te horen.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

Paul is de voorzitter van de cliëntenraad: ‘Pro6 heeft echt een belangrijke functie’