HOME - Nieuws

‘Ik ga op zoek naar de samenwerking met ouders’

Hoe vind je de samenwerking met een gezin? Door niet alles voor ze in te vullen en voor te kauwen, maar het gezin met de goede vragen mee te laten denken. Want wat willen zij bereiken? Pro6-gezinsbehandelaar en orthopedagoog Tessa van Dun zoekt graag die samenwerking.

“Iedere hulpverlener heeft z’n eigen werkwijze. Ik wil vooral de samenwerking vinden, binnen bepaalde kaders. Wat willen ouders bereiken? Daar letten wij bij de intake al op. Het is belangrijk dat het hele gezin achter de doelen staat. Ik vraag ze bijvoorbeeld: ‘Waar wil je met kerst staan? Wat wil je leren? Wat wil je veranderen?’ Ik wil dat zij nadenken over waar ze naartoe willen. Ik kom niet alleen iets brengen. Ik kan hen helpen hun problemen op te lossen, maar uiteindelijk moeten ze het toch echt zelf doen.”

Ieder gezin is anders
“Ik vind het mooi om een ontwikkeling te zien in een gezin. Ieder kind, iedere ouder is anders. Je moet iedere keer weer het wiel opnieuw uitvinden. Er is geen uniforme aanpak. Iedereen maakt op een andere manier contact. Iedereen zit anders in elkaar. Ik vind het heel interessant om de juiste aanpak voor het gezin te vinden.”

“Natuurlijk gaat niet altijd alles goed. Sommige gezinnen worden van hulpverlener naar hulpverlener gestuurd. We houden vooraf wel goed in de gaten of we echt iets kunnen betekenen, maar soms blijkt dat achteraf toch tegen te vallen. Je kunt heel veel willen, maar ouders moeten het ook kunnen.”

“Uiteindelijk draait het in dit werk om de kleine successen. Dat het ouders lukt om rustiger op hun kind te reageren. Dat ouders op zichzelf kunnen reflecteren en kunnen zeggen: als ik niks verander, gaat mijn kind ook niet veranderen. Dat het kind zich gehoord voelt en als een open boek tegen je praat. Dat is fijn.”

Ambulant werken
“Ik studeerde in 2014 af. In die tijd was er weinig werk in de hulpverlening, door de crisis. Ik ging veel reizen. Later heb ik in onder meer de vrouwenopvang gewerkt. Daar kwamen vrouwen in crisis met hun kinderen, die niet veilig meer thuis konden blijven. Ook heb ik nog even bij Veilig Thuis gewerkt.”

“Ik werk nu 3,5 jaar bij Pro6. Dat bevalt me uitstekend. De flexibiliteit, het vertrouwen en de vrijheid die je voelt om je agenda zelf in te vullen en het ambulant werken liggen me goed. Ambulant werken zegt voor mijn gevoel ook wat over de gezinnen waar je komt. Ze zetten de deur van hun huis letterlijk voor je open. Dan willen ze dus ook wel. Het voordeel aan Pro6 vind ik daarnaast de fijne organisatie. We hebben een gezellig team en er staat altijd een collega voor je klaar.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

‘Ik ga op zoek naar de samenwerking met ouders’