HOME - Nieuws

‘Als je niet systemisch werkt, mis je te veel’

Pro6-gezinsbehandelaar Corine Stam zit al bijna 40 jaar in het vak. Ze maakte van alles mee: van werken in een kindertehuis tot het behandelen van complexe scheidingen bij Pro6. Bij dat laatste voelt ze zich als een vis in het water.

“Ik ben op mijn twintigste begonnen in een kindertehuis. Dat was echt een andere tijd. De directrice gaf leiding volgens het idee: mijn wil is wet. Alles liep door elkaar in het tehuis. We kregen een baby’tje voor 6 weken, omdat de ouders op vakantie wilden en de baby daarvoor te jong was. Maar ook tienermoeders. Tegelijkertijd runden we een kinderdagverblijf. Van werken volgens protocollen en methodieken was geen sprake. Je kwam na een tijdje pas achter de problematieken van een cliënt.”

“Ik was daar vooral een groepsleidster. We verzonnen leuke activiteiten, gericht op gezelligheid en ontspanning. Het tehuis had een grote auto, die propten we vol met kinderen. Zonder gordels en in de achterbak, gingen we naar het strand om haaientanden te zoeken. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, gelukkig. Tegenwoordig is alles veel meer gereguleerd. Je moet je verantwoorden, weet hoeveel uren je hebt voor een traject en het budget dat daarbij hoort. Vroeger had ik daar echt geen benul van.”

Emotioneel
“Ik heb me ontwikkeld van groepsleidster, die  helemaal niet bezig was met behandelingen of kindeigenproblematiek, naar gezinsbehandelaar, door op latere leeftijd nog een hbo-studie te doen en trainingen te volgen.”

“Bij Pro6 behandel ik veel complexe scheidingen. Dat kan best pittig zijn. Ouders proberen je aan hun kant te krijgen. Ze kunnen emotioneel reageren als dat niet lukt. Je moet daarmee leren omgaan, leren dat jij er niet bent om hun probleem op te lossen. En dat ook uitstralen naar de ouders toe. Die willen hun eigen aandeel niet altijd zien, maar reflecteren is juist belangrijk.”

“Ik geef ook psycho-educatie, gericht op loyaliteitsconflicten. Zo leer ik ouders hoe de scheiding voor hun kind is, wat dit met het kind doet en wat voor effect hun gedrag heeft op het kind. Wat is nou het beste voor het kind? Daar hebben we het over. Ik ben ook geen alwetende, ouders zijn de experts over hun eigen kind. Maar ik kan wel putten uit mijn ervaring.”

 “Ik werk altijd systemisch. Doe je dat niet, dan mis je te veel. Ik betrek de mensen die invloed hebben op de ouders en het kind, bijvoorbeeld de opa en oma. Ook ga ik graag naar de mensen thuis, om de dynamiek te zien tussen ouders en kinderen. De kindbehartiger van Pro6 sluit vaak ook aan, voor de invalshoek van het kind.”

Niet behandelen om het behandelen
“Ik hoorde in het verleden al goede verhalen over Pro6. Ik merkte dat Pro6 ook kritisch durft te kijken naar casussen. Je moet niet behandelen om het behandelen. Dat vond ik heel krachtig. Nu ik hier werk, merk ik dat Els en Walter erg betrokken zijn. Ze zorgen goed voor hun personeel, vanuit het idee: als wij goed voor onze mensen zorgen, doen zij dat voor hun cliënten. Je krijgt vrijheid en vertrouwen voor jouw expertise. En de experts in ons team zijn ook echt goed in hun werk.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

‘Als je niet systemisch werkt, mis je te veel’