HOME - Nieuws

‘Alleen het gedrag behandelen heeft geen enkele zin’

Waarom regiebehandelaar en orthopedagoog-generalist Liselot Nuytinck in januari koos om bij Pro6 te gaan werken? Omdat ze écht van waarde wil zijn voor de cliënten. Niet op afstand, maar dichtbij. Niet alleen in tijden van crises, maar eerder en langdurig. Juist om die crises te voorkomen. ‘Kinderen verrassen mij iedere keer weer.’

“Ik wilde dichterbij de cliënt staan. Voorheen werkte ik vooral in spoedsituaties. Cliënten kwamen niet vrijwillig, maar omdat we grote zorgen over hen hadden. Ik voelde daardoor altijd een afstand. Ik wilde graag in een eerder stadium betrokken zijn. Dan kon ik meer betekenis hebben voor de cliënt.

Eigen kleur
Tijdens het eerste gesprek bij Pro6 voelde ik me meteen al zo welkom, alsof je in een familiebedrijf komt. Het is heel warm, iedereen mag z’n eigen kleur geven aan het werk. Iedereen brengt een andere ervaring mee. Ik vind het ook heel fijn om te ervaren dat ik altijd bij collega’s terechtkan met mijn vragen. Daarnaast merk ik dat Pro6 zich echt onderscheidt door de voorbereiding. Die moet gedegen worden gedaan, voor we beginnen. Dat is niet overal zo. We gaan daarnaast altijd naar gezinnen thuis, want we willen het kind in z’n eigen omgeving zien. Die aanpak levert veel meer informatie op, dan wanneer je een gezin op locatie ontvangt. Voor onze behandeling gericht op sensitief ouderschap speelt die informatie bijvoorbeeld een belangrijke rol.

De systemische aanpak van Pro6 heb ik van nature. Dat leer je als orthopedagoog. We gaan een kind niet alleen behandelen voor z’n ADHD. Nee, welke rol spelen de factoren om hem heen? Z’n thuissituatie, ouders, school? Ik vind het interessant om een casus van allerlei kanten te bekijken. Rekening houdend met verschillende scenario’s en hypotheses. Iedereen heeft z’n eigen verhaal. Ik vind het belangrijk om al die verhalen te komen.

Traumasensitief
We werken bij Pro6 met drie regiebehandelaren. We nemen allemaal onze eigen expertise mee. Zo hebben we een GZ-psycholoog. Ik ben zelf orthopedagoog-generalist. Ik vind het vanuit mijn rol leuk om betrokken te zijn en cliënten ook zelf te behandelen. Ik overleg elke maand met de gezinsbehandelaar, geef adviezen en denk mee. Soms ben ik zelf ook bij de gesprekken. We nemen echt de tijd om een gezin te helpen.

Ik heb vanaf mijn studie al een grote interesse voor hechting en trauma. Voorheen verbaasde ik me nogal eens over behandelingen waarin niet verder werd gekeken dan het gedrag. Je zult eerst een trauma moeten aanpakken, wat voort kan komen uit verkeerde hechting. Wat heeft het kind meegemaakt? Hoe heeft het zich staande moeten houden in het gezin? Dat zet zich vast in een lijf en ontwikkeling. Dat moet je verwerken, afleren en dan een helpende coping ontwikkelen. Gelukkig is daar tegenwoordig meer aandacht voor.

Frisse blik van kinderen
Het werken met jonge kinderen ligt mij goed. Het valt me iedere keer weer op hoe puur zij zijn. Je bouwt makkelijk een band met ze op en ze geven je nieuwe inzichten. Daarom moet je kinderen ook écht een serieuze stem geven in het geheel. Je zult zien dat zij met verrassende oplossingen komen.”

Wie zijn de specialisten die namens Pro6 gezinnen helpen naar een fijnere toekomst? Door EMDR, sensitief ouderschap of een van onze andere behandelingen, interventies en therapieën in te zetten? En wat drijft hen? Dat lees je vanaf nu wekelijks in korte vorm op LinkedIn en volledig op onze website! 

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

‘Alleen het gedrag behandelen heeft geen enkele zin’