HOME - Nieuws

‘Ik kan echt opgaan in de communicatiepatronen van mensen’

Lian Kolsters werkt inmiddels 5 jaar bij Pro6. Haar agenda loopt nogal uiteen. Van training geven naar werkbegeleiding, van supervisie naar ouderbijeenkomsten begeleiden. De overeenkomst tussen al die werkzaamheden? Lian maakt verbinding.

“Verbindingen met collega’s, cliënten, met andere organisaties en met mezelf. Ik wil betrouwbaar en transparant zijn. Gezinnen voelen zich afhankelijk van ons. Daarom is het belangrijk dat wij transparant zijn in wat we verwachten van de gezinsleden en dat we weten of zij daarachter staan.”

“Ik wil ook betrouwbaar voor mijn collega’s zijn. Ik weet hoe ingewikkeld dit werk kan zijn. Ik vind het fijn dat collega’s voelen dat ze niet alleen zijn. Dat ze mij of mijn collega Anneleen kunnen bellen voor overleg.”

Werkbegeleiding
“Pro6 gaf mij de kans om werkbegeleiding op te zetten binnen de organisatie. Ik had daar al wat ervaring mee. Het trok mij heel erg, collega’s begeleiden. Dat begon al toen ik zelf werkbegeleiding kreeg. Ik vond het fijn dat er iemand was die mij kon ondersteunen met de nodige kennis en ervaring. Ik wilde dat werk ook graag ooit doen.”

“De passie voor werkbegeleiding kwam vooral naar boven toen ik na ging denken over mijn toekomst. Ik ging nadenken hoe ik gemotiveerd kon blijven om het werk nog een lange tijd vol te houden. Ik vond het leuk om met collega’s mee te denken en ik werd steeds vaker gevraagd om mijn visie te geven en mee te denken in complexe casuïstiek. Daar wilde ik meer mee. Ik kreeg van mijn oude werkgever de kans om een opleiding te doen. Zij gaf me een dikke multomap, waaruit ik mocht kiezen. Werkbegeleiding en -coaching popte op. Hierin wilde ik mezelf gaan ontwikkelen.”

Verbinden, samenwerken, trainen
“Ik benoem bij verbindingen bewust ook andere organisaties. Ik vind het heel belangrijk dat wij met andere organisaties samenwerken. Iedereen heeft een andere expertise en het is voor iedereen beter dat we elkaar versterken. Je wilt niet dat cliënten zich continu opnieuw moeten aanmelden. Dan komen ze weer op een wachtlijst terecht. Daarnaast kosten die aanmeldprocedures de maatschappij ook nog eens veel geld.”

“Die samenwerking zoek ik ook op in de trainingen, die ik de collega’s binnen en buiten Pro6 aanbied. Wij geven zelf bijvoorbeeld trainingen in complexe scheidingen, maar volgen ook weleens trainingen bij collega-organisaties. Zoals ik al zei: iedereen heeft een eigen specialisme. Daar kun je maar beter van profiteren.”

Pro6
“In het begin vond ik het wel spannend bij Pro6. Ik was nieuw, maar ging wel direct de werkbegeleiding opzetten. Dan moet je jezelf natuurlijk bewijzen, laten zien wat je kunt. Dat was ook zo: ik zat toen al 25 jaar in het vak. Inmiddels gaat het hartstikke goed. Ik vind het nog steeds heel leuk om collega’s te begeleiden. Het mooiste is om te zien hoe iemand mij gaandeweg steeds minder nodig heeft. Dat je ze dan ziet rondlopen en ze hun eigen ding doen. En daarin excelleren.”

“Het fijne aan werken bij Pro6 vind ik de gelijkwaardigheid. We zijn allemaal één. Je krijgt van het bestuur de ruimte om te zijn wie je wilt zijn, om je te ontwikkelen. Els en Walter geven ons veel vertrouwen. We krijgen kansen, ze denken met ons mee. Dat vind ik heel bijzonder en heb ik nog nooit zo meegemaakt. Daardoor word je zelf als medewerker ook heel loyaal.”

Patronen en dynamieken
“De hulpverlening blijft een interessant vak, omdat de communicatiepatronen en dynamieken tussen mensen zo boeiend zijn. Ik vind het leuk om die te ontrafelen, uit te pluizen binnen een gezin. Hoe communiceert iemand? Hoe luistert iemand? Daar kan ik echt in opgaan.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

‘Ik kan echt opgaan in de communicatiepatronen van mensen’