HOME - Nieuws

‘Ik wil voorkomen dat kinderen uit huis geplaatst worden’

“Ik denk altijd dat het beter kan.” Pro6-regiebehandelaar Katrien De Vuyst vindt dat iedereen toegang moet krijgen tot de juiste zorg. Als ze een hiaat in het aanbod ziet, gaat ze aan de slag. Zo ontwikkelde ze een adaptatie van Multi Systeem Therapie (MST) voor ouders en/of jongeren met een verstandelijke beperking. Bij Pro6 bouwt ze inmiddels alweer flink wat jaren aan een andere intensieve interventie: VIER.

“Walter belde me in 2021 op met de vraag of ik regiebehandelaar wilde worden bij Pro6. Ik voelde me gevleid, maar had al zo’n leuk werk. Toch was mijn nieuwsgierigheid getrokken en wilde ik eens meekijken bij Pro6.  Ik vond het vooral fijn dat het een kleine, platte organisatie was, waar de lijnen kort waren en de sfeer heel goed was. Daarnaast houd ik van nieuwe uitdagingen. Ik vond het wel spannend. Ik gooide de leukste baan ooit weg, maar later bleek ik daarvoor in de plaats de andere leukste baan ooit te krijgen.”

“In het verleden werkte ik als gedragsdeskundige in de zorg voor verstandelijk gehandicapten bij Prisma. Het viel me toen op dat jongeren met een licht verstandelijke beperking uitgesloten waren voor MST. Dat wilde ik veranderen. Ik ontwikkelde Multi Systeem Therapie Intellectual Disability (MST-ID). Daar was een lange adem voor nodig, maar het is uiteindelijk gelukt met dank aan het lef van mijn werkgever. Inmiddels wordt MST-ID in meerdere landen ingezet.”

VIER
“Ik zag nog een gat in het aanbod: hulpvragen van doelgroepen die niet bij MST of MST-ID pasten, maar wel zo’n intensieve systemische interventie nodig hadden. Jongeren die vastliepen zonder antisociaal gedrag te vertonen. Of wel één van de antisociale gedragingen vertonen, met name agressie, maar niet genoeg voor MST. Denk aan angstige of getraumatiseerde kinderen, kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, met hechtingsproblematiek of bijvoorbeeld kind-eigenproblematiek.”

“Het idee om iets te ontwikkelen voor de kinderen die niet pasten in bestaande programma’s zoals MST of Intensieve Ambulante Gezinstherapie (IAG), ontstond al heel snel nadat ik bij Pro6 begon. Els en Walter, de bestuurders van Pro6, steunden dit en zo werd Verbinding In Elke Relatie (VIER) geboren. We kregen een subsidie van BEN (Bovenregionaal Expertise Netwerk Jeugd). Dit geld hebben we besteed aan de inhoudelijke ontwikkeling, maar ook aan wetenschappelijk onderzoek van Praktikon. In 2022 zijn we begonnen met de eerste casus.”

Aanpak van VIER
“Het doel is om de ernstige ontwikkelingsbedreiging te stoppen en ervoor te zorgen dat kinderen thuis kunnen blijven wonen. Dat doen we door de pedagogische vaardigheden en communicatieve vaardigheden van ouders te vergroten en de onderlinge relaties in het gezin te verbeteren. Het is een intensief systemisch traject, waarbij ouders gebruik kunnen maken van een continue telefonische bereikbaarheidsdienst. 24 uur per dag, 7 dagen per week.”

“We onderzoeken waar het probleem vandaan komt en wat het in stand houdt. We maken samen met de ouders een plan, dat zij gaan uitvoeren. Wij zijn er tijdens het traject continu om hen te ondersteunen. Daarna, het gemiddelde traject duurt een half jaar, bieden we nog drie maanden nazorg. Het kind krijgt een eigen behandelaar of begeleider. Die gaat met hem of haar aan de slag en zorgt voor de stem van het kind in het proces, zodat het geen ‘jij’ tegen ‘wij’ wordt.”

Team van behandelaren
“Een team van professionals vormen was niet makkelijk. VIER-behandelaar is een intensieve baan, die veel van je vraagt. Het zijn heftige problematieken waar je mee in aanraking komt. Wat mij drijft, is dat ik wil voorkomen dat kinderen uit huis geplaatst worden. Ik ben ervan overtuigd dat thuis de beste plek is om in op te groeien.”

“Ik haal mijn voldoening uit het opleiden van de VIER-behandelaren. In het begin zijn ze aan het ploeteren: het is zwaar, veel en nieuw. Ik kan ook best kritisch zijn. Het is fijn als ze daar ook daadwerkelijk beter door worden. Daarnaast ga ik mee naar de gezinnen en kan ik invliegen als systeemtherapeut. Dat maakt mijn werk afwisselend en leuk.”

VIER officieel erkend
“Het evidence-based werken vind ik ook voor VIER belangrijk. Daarom hebben we een groot deel van de verkregen subsidie gestopt in wetenschappelijk onderzoek. De eerste onderzoeken gaven inzicht in de doelgroepen die bij VIER passen, wat ouders en de kinderen goed vinden aan VIER en welke verbeteradviezen ze hadden. Dat was waardevol. We blijven proberen en bijschaven, al is VIER maatwerk in elk gezin. De volgende stap is de officiële erkenning van het Nederlandse Jeugdinstituut (NJi).”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

‘Ik wil voorkomen dat kinderen uit huis geplaatst worden’