HOME - Nieuws

Heerlijk, zomervakantie! Of toch niet? Sommige kinderen vinden het lastig om te gaan met zoveel vrije tijd.

Een schooldag geeft vaak een heel duidelijke structuur. Kinderen weten wat van hen wordt verwacht. De wekker gaat, jezelf wassen, aankleden, tanden poetsen, ontbijten, tas inpakken en dan naar school toe. Op dinsdag is de gymles en na rekenen komt spelling. Na een schooldag een stuk fruit en ranja en ‘s avonds op een vast tijdstip naar bed, want morgen moet je weer naar school.

In de zomervakantie gaat dat toch vaak anders. Je moet een hoop minder. Dat kan erg fijn zijn, maar niet alle kinderen gaan even lekker op versoepelende regels en de regelmaat die afneemt. Ze kunnen vermoeid of verveeld raken, waardoor zij een kleiner raam hebben (zoek vooral het concept Window of Tolerance op!). Verveling en vermoeidheid kunnen zorgen voor stress, waarbij kinderen sneller uit hun raampje gaan en even geen raad meer weten met al hun emoties. Zij hebben dan hun ouders nodig om hen te troosten.

Is jouw kind aan het zeuren? Dat kan natuurlijk erg vervelend zijn en tot irritaties leiden. Maar zet deze energie om in positiviteit! Maak afspraken over structuur, zoals het tijdstip om naar bed gaan en wakker te worden. Plan een dagelijks momentje van samenzijn. Dat kan al met kleine dingen, zoals samen een bordspel spelen of wandelen in het bos.

Pro6 wenst jou een hele fijne vakantie!

#Jeugdhulpverlening #zomervakantie #structuur #jeugdhulp

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

Heerlijk, zomervakantie! Of toch niet? Sommige kinderen vinden het lastig om te gaan met zoveel vrije tijd.