HOME - Nieuws

Heerlijk zomervakantie! Of toch niet?

Heerlijk zomervakantie! Of toch niet?

Sommige kinderen vinden het lastig omgaan met zoveel vrije tijd.

Een schooldag geeft vaak een heel duidelijke structuur. Kinderen weten wat van hen wordt verwacht. De wekker gaat; jezelf wassen, aankleden, tanden poetsen, ontbijten, tas inpakken en dan naar school toe. Op dinsdag is de gymles en altijd na rekenen komt spelling. Na een schooldag een stuk fruit en ranja en ‘s avonds op een vast tijdstip naar bed, want morgen is het weer tijd voor school.

In de zomervakantie gaat dat toch vaak anders, er moet een hoop minder. Dat kan erg fijn zijn, maar de kans is groot dat regels versoepelen en regelmaat afneemt, niet alle kinderen gaan daar even lekker op. Kinderen kunnen vermoeid of verveeld raken, waardoor zij een kleiner raam hebben (Window of Tolerance). Verveling en vermoeidheid kunnen zorgen voor stress, waarbij kinderen sneller uit hun raampje gaan en even geen raad weten met alle emoties. Zij hebben dan hun ouders nodig om hen te troosten. Klik hier voor een filmpje van Augeo foundation over de Window of Tolerance;

Is jouw kind aan het zeuren? Dat kan natuurlijk erg vervelend zijn en tot irritaties leiden. Zet deze energie om in positiviteit! Maak afspraken over structuur, zoals het tijdstip om naar bed gaan en wakker te worden. Plan een dagelijks momentje van samenzijn. De zomervakantie is een tijd om lekker van elkaar als gezin te genieten. Dat kan al met kleine dingen, zoals samen een bordspel spelen of wandelen in het bos. Grote activiteiten zoals een (water)pretpark zijn super stoer, maar activiteiten hoeven niet altijd geld te kosten.

Nog een leuke tip:
Maak samen met je kind een activiteiten grabbelbox of vouw een happertje, klik hier voor een voorbeeld.

Namens alle collega’s van Pro6 een hele fijne zomervakantie gewenst!

Lorenzo ten Berge
Gezinsbehandelaar Pro6

 

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

Heerlijk zomervakantie! Of toch niet?