HOME - Nieuws

“Het therapeutisch proces is een zoektocht die je samen aflegt”

Ontwikkelingspsycholoog, specialist in rouw en trauma, EMDR-behandelaar, systeemtherapeut en werkbegeleider. Het is een mond vol, de expertises die Anneleen Mol meeneemt naar en toepast in haar werk. ‘Het mooiste aan mijn werk is dat ik ertoe doe voor een ander.’

“Ik zie het therapeutisch proces als een zoektocht die je samen aflegt. Waarin je samen verantwoordelijk bent om een pad te kiezen dat voor de cliënt werkt. En dat pad kan veranderen. Als je nieuwsgierig bent, openstaat voor de verhalen van de cliënt en een lerende houding aanneemt, slaag je in die zoektocht. Je bent als behandelaar zeker niet de enige expert.”

Rouw en trauma
“Ik kwam ruim 6 jaar geleden bij Pro6, in eerste instantie als gezinsbehandelaar. Ik heb me de afgelopen jaren steeds meer in rouw en trauma gespecialiseerd. Rouw komt in praktisch elk gezin voor. Iemand verliezen hoort bij het leven. Het gaat over liefde en verbinding. Alleen worstelen gezinsleden vaak op hun eigen eilandje van verdriet. Als ze daarover met elkaar praten, merken ze pas hoe helend het is om samen te rouwen.”

“We zien in de jeugdzorg vaak trauma’s bij kinderen, soms veroorzaakt door een schokkende verlieservaring. EMDR is een fantastische methode om de klachten die mensen kunnen hebben na een heftige gebeurtenis te verlichten, mits het zorgvuldig en ingebed wordt toegepast. Zo is een therapeutische werkrelatie essentieel.”

Werkbegeleider
“Ik ben binnen Pro6 ook actief als werkbegeleider. Die afwisseling is heel fijn. Iedere collega heeft maandelijks een begeleidingsuur met Lian, de andere werkbegeleider, of met mij. Zij mogen daarin zelf bepalen wat we gaan doen, niks is verplicht. De een wil verdieping op de inhoud, de ander juist meer coaching over het innemen van je positie ten opzichte van de cliënt in een therapeutische relatie of als collega binnen Pro6.”

“Als werkbegeleider kun je echt een verschil maken voor de collega’s. Ze kunnen bij ons ventileren en we kunnen hen helpen als ze vastlopen in een casus. Ze gaan bijna altijd met meer vertrouwen de deur uit, dan waar ze mee binnenkwamen. Ik leer zelf ook van deze begeleidingsuren. Ik word me weer bewust van wat ik onbewust toepas tijdens mijn werk. Soms is het ook een goede opfrisser om een oude interventie weer eens in te zetten.”

Veilig
“De sfeer binnen Pro6 is heel goed. Het voelt echt veilig hier. Er wordt nooit geroddeld en de leidinggevenden zijn heel transparant. We hebben veel lol en leuke feestjes. We werken erg hard, maar hebben ook aandacht voor elkaar.”

“Voor cliënten is het fijn dat we zo’n diversiteit aan specialismes bieden. We kunnen helpen bij verschillende problemen, van ontwikkelingsproblemen tot het structureren van het huishouden en moeilijkheden op school. Daarnaast komen we bij mensen thuis, wat de behandeling voor hen minder belastend maakt.”

“Ik vind het mooiste aan mijn werk dat ik ertoe doe. Voor mijn cliënten en de maatschappij. Daarnaast blijft het heel bijzonder dat mensen hun kwetsbaarste verhalen met me delen.”

DEEL DIT BERICHT

GERELATEERD

“Het therapeutisch proces is een zoektocht die je samen aflegt”